20 APRIL 2020   l   TEAM RUNNERS' LAB

COVID-19 | Belang van dynamisch leiderschap ten tijde van Corona lockdown.

Waarom het zo belangrijk is om dynamisch te zijn.

Koen Wilssens, zaakvoerder en eigenaar van runners' lab, toont dat het van groot belang is dat iedereen zich aanpast in deze uitzonderlijke tijden. Sinds het begin van de lockdown heeft hij zijn bureau in Zwijndrecht deels verlaten, om zelf mee te draaien en bij te springen op alle fronten. Het ene moment is hij verantwoordelijk voor de logistiek en het transport tussen de vier runners’ lab filialen. Het ander moment is hij live WhatsApp adviseur en beantwoordt hij alle vragen van klanten.

Aard van het beestje

webshop-transport-online-bestellingenVroeger was Koen al regelmatig ‘op de baan’ te vinden om het transport te regelen tussen de winkel in Beveren en Gent. Dit deed hij van 2005 tot 2008, samen met huidige hoofdinkoper Eddy D’Hondt.

Tijdens de Covid-19 lockdown in België, springt Koen gewoon weer zelf achter het stuur. Afwisselend met collega Jurgen, rijdt hij nu op maandag, woensdag en vrijdag zelf rond met de runners’ lab camionette, om alle webshopbestellingen te kunnen verwerken. Tijdens de vaste route tussen Zwijndrecht – Paal – Zaventem – Gent – Zwijndrecht, heeft Koen er een sport van gemaakt om steeds zijn eigen record te verbreken.

“Zoals sommigen wel weten heb ik vroeger op redelijk hoog niveau gelopen en was ik zeer competitief in alles. Nu ik zelf het transport doe tussen de winkels, maak ik er dus ook een wedstrijd van om steeds mijn eigen records te verbreken en om zo snel als mogelijk weer terug in Zwijndrecht te zijn. Zo kan ik mijzelf het beste motiveren. Eens een competitiebeest, altijd een competitiebeest.” – Koen

For the record, spelregels: de wettelijke toegestane snelheid wordt steeds gerespecteerd. Een verkeersboete is not done en betekent DNF (did not finish). Bovendien rijdt de camionette niet harder dan 120km/u. De uitdaging is om steeds zo snel en efficiënt mogelijk alle bestellingen in de winkels te verzamelen.
transport-webshop-bestellingen-runners-lab

Voorbeeldfunctie

Het is dus zeker niet de eerste keer dat Koen zijn bureau verlaat om mee te draaien op de werkvloer. Gedurende het jaar is hij regelmatig te vinden op één van de runners’ lab gesponsorde events of springt hij graag bij als adviseur in de winkels wanneer bijvoorbeeld een aantal adviseurs met vakantie zijn.

“Uitgebreide service en persoonlijk contact met de klant is van groot belang en altijd al geweest. Runners’ lab is zo immers uitgegroeid van klein sportwinkeltje in Beveren tot de internationaal gevestigde naam met vier centrale vestigingen in België vandaag de dag. Teamwork staat hierin centraal, wij motiveren elkaar constant. Op die manier kunnen wij op ons beste niveau presteren. Ik probeer dus met enthousiasme ons team aan te sturen.” – Koen

Dynamische aanpak

Persoonlijk contact en uitgebreide service in tijden van deze crisis is een flinke uitdaging. Gelukkig bestaan er tegenwoordig tal van digitale mogelijkheden. Runners’ lab gooide op een paar dagen tijd het roer om.

“Toen we de gezondheid van onze adviseurs en onze klanten niet meer konden garanderen, één dag voor de Lockdown, hebben we meteen besloten om onze fysieke winkels tijdelijk te sluiten. Het was toen all hands on deck en we moesten snel onze huidige manier van werken aanpassen om onze klanten zo goed als mogelijk van dienst te kunnen zijn. Daarnaast was het voor mij persoonlijk een zeer moeilijke beslissing om een groot deel van onze adviseurs op 'technisch werkloos' te zetten. Gelukkig zag ik toen ook weer het engagement van het hele team en kreeg ik van tal van medewerkers hartverwarmende steun- en hulpberichten.” - Koen

Rol van WhatsApp-adviseur

De overheid kondigde een algehele lockdown af. ‘Blijf in uw kot’, zo klonk het. Wat nu? Om samen deze crisis te lijf te gaan werd een heel groot deel van onze vrijheid afgenomen. Wat werd ons niet afgenomen? De mogelijkheid tot wandelen, lopen en buiten gezond in beweging te blijven.

Enerzijds goed nieuws omdat iedereen weer massaal zijn loop- of wandelschoenen aantrekt. Anderzijds slecht nieuws, omdat oude loopschoenen waarschijnlijk versleten zijn of omdat niet alle sportschoenen gemaakt zijn om mee te lopen. Grote uitdaging dus voor loopspeciaalzaken om de kans op blessures bij fanatieke sporters te beperken.

Om alle klanten zo goed als mogelijk van dienst te kunnen zijn, is de Live WhatsApp Chat in het leven geroepen. Adviseurs Jonas, Nick, Ali, Davinia, Krijn, Jurgen en runners’ lab CEO Koen Wilssens zelf zijn 7/7 beschikbaar voor uitgebreid advies. Hier wordt dan ook massaal gebruik van gemaakt.

Dat we bij runners’ lab geen grote fan zijn van ‘even een mooi loopschoentje online bestellen’, is duidelijk. Persoonlijk aangemeten schoenen zijn van groot belang om blessures te voorkomen en om het plezier van de loper te vergroten. Zomaar online schoenen kopen, zonder advies, wordt daarom sterk afgeraden.

“Wij beseffen dat er nu geen andere optie mogelijk is, daarom zetten we uitgebreid in op onze 7/7 beschikbaarheid tot persoonlijk advies. Door middel van uitgebreide vraagstelling, het bekijken van aankoophistoriek, eventueel blessureverleden en evaluatie van het huidige model loopschoenen, zijn we in staat om de klant zo goed als mogelijk van dienst te zijn. WhatsApp is een prima medium ook voor het uitwisselen van beeldmateriaal. Zo krijgen we een globaal beeld van de noden van de klant en kunnen we hen op weg helpen. De schoenen die nu via onze webshop aangekocht worden, zijn om gezond in beweging te blijven, huidige persoonlijk aangemeten loopschoenen te vervangen of om het lopen weer op te pakken, niet om PR’s mee te verbreken.” – Koen

Koop Belgisch

Om de Belgische economie nu en in de toekomst te ondersteunen wordt er massaal gehoor gegeven aan de oproep om lokaal te kopen.

“Wij zijn ontzettend dankbaar voor het vertrouwen en de steun van onze klanten. Daarom ontvangt iedereen bij elke bestelling een persoonlijk geschreven kaartje.” – Koen

Wat na de lockdown?

persoonlijk-aanpassingen-adviesNiemand weet hoelang de lockdown nog gaat duren en welke maatregelen er zullen volgen. Achter de schermen is Koen dus ook bezig om ervoor te zorgen dat, wanneer de fysieke winkels weer geopend worden, de omstandigheden in de winkels zo optimaal mogelijk zijn. Zo worden er meerdere draaiboeken geschreven en kan er snel geschakeld worden, wanneer nodig.

“Na de lockdown is iedereen van harte welkom bij onze adviseurs in de winkel, voor een gratis check-up van de via WhatsApp geadviseerde schoenen. Eventuele persoonlijke aanpassingen worden, zoals men van onze service gewoon is, kosteloos in orde gebracht.” – Koen


Blijf gezond.
#keeponrunning #keeponwalking

Tags: leiderschap in tijden van crisis, lockdown, Covid-19, CEO Runners' lab, Koen Wilssens

Deel dit artikel


the latest news

ADVIES

Ontdek het Runners' lab Experience Center

Op zoek naar de juiste loopschoenen, maar vind je het lastig om te kiezen? Bij Runners' lab staan ze voor je klaar met deskundig advies en een uitgebreid assortiment.

Tags: Runners' lab Experience Center, Carbonschoen

ADVIES

Bevraging over sportbehagewoontes van de lopende vrouw levert opvallende resultaten op

Al jaren sensibiliseert Runners’ lab sportende vrouwen over het belang van een goede sportbeha. Om te weten hoe diepgeworteld ons advies inmiddels is, deden we een onderzoek naar de sportbehagewoontes. Maar liefst 1.500 dames vulden de bevraging in.

Tags: sportbeha

Honderd wandelaars lieten hun vertrouwde wandelschoen aan de kant staan voor dit type schoen

Je weet pas wat je al die tijd gemist heb, als je ergens voor het eerst mee kennismaakt. Dat deden we. We lieten 100 wandelaars kennismaken met hun nieuwe favoriete soort wandelschoen. Hun verdict.

Tags: Active walking, New Balance


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË