Dinsdag 1.12 mogen onze fysieke winkels eindelijk weer de deuren openen! Vanaf zaterdag 28.11 om 12u00, zal je opnieuw een AFSPRAAK kunnen BOEKEN.
 
WEBSHOP OPEN 24/7 !
We zijn 7/7 beschikbaar voor advies via WhatsApp LIVE CHAT: +32 479 05 65 99.

  • Maandag t/m vrijdag | 09:00 - 20:00
  • Zaterdag en zondag | 09:00 - 18:00

18 NOVEMBER 2020   l   WEBSHOP

Comfortabel sporten in de kou dankzij deze tips

Het weer heeft vaak een eigen willetje, maar wat je aantrekt heb je wel zelf in de hand. Wapen je eenvoudig tegen de kou met amper drie lagen. Het 3-lagensysteem in een notendop:

De loopkleding van nu is al lang niet meer de kleding van vroeger. Het katoen maakte lang geleden plaats voor synthetische materialen zodat vocht van het lichaam kan worden onttrokken en kan worden afgevoerd. De stof zal daardoor niet doordrenkt zijn van het zweet waardoor je minder snel zal afkoelen. Wanneer je je kleding strategisch combineert, ben je op alle manieren ingedekt tegen de winterprikken die ons land zo nu en dan durft uit te delen.

Het 3-lagensysteem

Je kan je lichaam eenvoudig op temperatuur houden door met drie verschillende lagen te werken. Mits een goede kledingkeuze moet het mogelijk zijn om het niet alleen aangenaam warm te hebben, maar ook om via transpiratie warmte af te geven én tenslotte ook nog eens kou en vocht buiten te houden. We loodsen je door de verschillende stappen.

Laag 1: Start met de basics

Een goede basislaag is essentieel aangezien het twee cruciale functies vervult. Dit veelal aansluitende kledingstuk zal zweet, in tegenstelling tot katoen, probleemloos afvoeren. Het verzekert eveneens een zekere basiswarmte, waarbij de graad wordt bepaald door de dikte van de laag. Baselayers voldoen met verve aan alle voorwaarden en zijn dan ook de eerste keuze bij uitstek. Je kan kiezen voor een baselayer uit synthetisch materiaal en/of merinowol. In tegenstelling tot synthetisch materiaal is merinowol een duurzaam product dat langer geurtjesvrij blijft en daarnaast zeer zacht aanvoelt.

Laag 2: Vul aan met een extra buffer

Kwalitatieve kledingstukken uit dons, wol of fleece, komen in aanmerking als tweede laag. Deze laag werkt vooral isolerend en is minder aansluitend zodat de lucht tussen de lagen voor een extra buffer kan zorgen. Warmte wordt dus vastgehouden, maar het teveel aan warmte of zweet kan nog steeds afgevoerd worden. De dikte van deze laag kan je laten afhangen van de temperatuur buiten. Sommige kledingstukken bieden eveneens bescherming aan je hoofd, hals en handen dankzij hun ingebouwde kap, kraagje en geïntegreerde duimgaten of handschoenen.

Laag 3: Werk af met een beschermende jas

Spelen de weergoden het echt op het scherpst van de snee? Dan is een derde laag zeker geen overbodige luxe. Deze opperlaag biedt in tegenstelling tot zijn voorgangers bescherming tegen regen, wind en sneeuw. In deze beschermingslaag zijn er echter veel gradaties. Je kan kiezen voor een windbreker of winddichte en waterafstotende jas of voor een wind- én waterdichte jas. Kies bij voorkeur zeker voor een goed ademend model. De condens aan de binnenkant zal anders toenemen van zodra de temperatuur toeneemt waardoor je toch nog nat zal worden. Daarnaast onderscheiden de verschillende vestjes zich ook nog door details zoals een kap, bescherming voor de hals, elastische mouwen om je handen mee te omsluiten of reflecterende strepen die veiliger zijn bij donker weer.

Theorie in de praktijk

Het zal echter regelmatig voorvallen dat je geen behoefte hebt aan alle drie de lagen. Tijdens het lopen volstaat vaak een baselayer met daarboven een ademend shirt. De derde laag, een ademende loopjas, laat je best achterwege wanneer het niet al te koud is en de regen en wind geen significante rol spelen. Op een warme(re) regendag kan je bijvoorbeeld ook eenvoudig de tweede laag laten voor wat het is. Sommige kledingitems omvatten tevens twee lagen in één. Pin je dus niet vast aan deze regel van drie, maar neem deze basistips zeker mee wanneer je nog eens voor je kleerkast staat en niet weet wat je moet aantrekken.

Geef voorkeur aan technische loopkleding

Let er wel op dat je voor technische en kwalitatieve kleding kiest die gemaakt is om in te sporten. De afwerking in deze kledingitems is in veel gevallen gesofisticeerd door de manier waarop het gebreid is of door hun structuur. Zo zijn er veelal strategische openingen in de stof om het ademend vermogen te verbeteren.

Vragen of advies nodig?

Is het niet helemaal duidelijk? Om je optimaal van op afstand te adviseren, kan je 7/7 bij ons terecht via onze WhatsApp live chat (+32 479 05 65 99). Onze adviseurs beantwoorden daar met plezier al je vragen!
  • Maandag t/m vrijdag | 09:00 - 20:00
  • Zaterdag en zondag | 09:00 - 18:00
  • Alle berichten die buiten de live momenten gestuurd worden, worden zo snel mogelijk beantwoord.

Tags: winter, jassen, sportkleding, 3-lagensysteem, baselayer, webshop


the latest news

WEBSHOP

Cadeautips voor elke loper

De zoektocht naar kerst- en eindejaarscadeaus is volop aan de gang. Heb je al eens gedacht aan loopgadgets of –kledij als cadeau om het jaar sportief in te zetten? Wij helpen je op weg!

Tags: cadeaubon Runners' lab, cadeaus voor lopers, cadeaubon

WEBSHOP

Runners' lab checklist na online aankoop van loopschoenen

Online loopschoenen gekocht? Lees dan hier onze tips en richtlijnen om na te gaan of de schoen goed zit.

Tags: online shop

RUNNERS' LAB

Kleurwedstrijd | De sterren van de toekomst

“Later als ik groot ben, dan word ik…”, de mogelijkheden zijn eindeloos. Elke jonge sporter heeft deze zin ongetwijfeld al eens laten vallen. Waar droom jij van?

Tags: kleurwedstrijd, de sterren van de toekomst


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË