22 DECEMBER 2020   l   WEBSHOP

NIEUW | HOKA lanceert Carbon X 2, zet het succes zich verder?

Een ultrazachte schoen die stabiliteit geeft en over een carbonplaat beschikt voor een responsieve loopervaring, de HOKA Carbon X 2 slaagt in deze vrij unieke combinatie. De opvolger van de Carbon X laat zich opnieuw horen op lange afstanden.

Time To Fly

HOKA is een piepjong sportmerk. Pas in 2009 zag het Franse sportmerk het levenslicht. Toch maakte het meteen naam en faam met hun (trail)loopschoenen met opmerkelijk dikke, maar ultralichte en comfortabele zool. De koning van de dempingsschoenen was geboren. Ondanks hun reputatie van dempende en comfortabele trainingsschoenen werkte HOKA zich binnen in het wedstrijdcircuit. Met de ‘Time To Fly’ collectie verschoof hun focus van dempende trainingsmodellen naar responsieve en ultralichte snelle wedstrijdschoenen. Wat weinigen weten is dat HOKA quasi gelijktijdig met Nike de carbonplaat (her)introduceerde. Deze carbonplaat is opnieuw terug te vinden in hun Rocket X en Carbon X 2-model, de nieuwste wedstrijdschoenen voor respectievelijk korte en lange afstanden.

Debuut met carbonschoenen

HOKA debuteerde met de Carbon Rocket in de categorie wedstrijdschoenen met carbonplaat. De release van deze schoen stond gepland voor 2016, maar werd uitgesteld zodat er nog verdere verbeteringen aangebracht konden worden. Deze vertraging maakte dat Nike alle eer opstreek en als de grondlegger van de carbonplaat gezien wordt. Deze atypische HOKA schoen beschikt over een relatief dunne tussenzool, waardoor zijn snelle karakteristieken meteen in het oog springen.

Start van project X

De HOKA Carbon X is nog zo’n schoen uit de ‘Time To Fly’ collectie en draait ondertussen al vlot mee op de markt. Deze snelle wedstrijdschoen maakte in 2019 zijn entrée langs de grote poort aangezien de lancering van deze Carbon X gepaard ging met ‘s werelds beste prestatie op de 50 mijl. De Amerikaan Jim Walmsley liep in 2019 een slordige 80,5 kilometer in amper 4u50:07. Deze carbonschoen gaf daarmee zijn visitekaartje van ideale wedstrijdschoen voor lange afstanden af. Zijn design mag dan misschien wel iets zwaarder zijn in vergelijking met andere carbonschoenen, het rendeert overduidelijk op het langere werk. Ook op vlak van duurzaamheid scoort deze schoen immens hoog in vergelijking met zijn concurrenten. Voeg aan deze onuitputbare snelheidsmachine nog de Meta-Rocker toe voor een soepele afrol en het veerkrachtig PROFLY X-schuim voor een buitengewone demping en je hebt meteen een verklaring voor het succes. Dankzij zijn stabiliteit wint hij ook je vertrouwen tijdens tempotrainingen.

Project X: Deel II

Na deel één komt er heel binnenkort deel twee. De HOKA Carbon X 2 wordt de logische opvolger van de Carbon X. Opnieuw zetten ze met deze schoen vooral in op langere wedstrijdafstanden en tempotrainingen. Deze duurzame carbonschoen wordt gefinetuned door een nog zachter en lichter foam te combineren met de gekende rubberen buitenzool. De uitstekende tussenzool aan de achterzijde levert een groot voordeel op voor hiellanders door een zachtere en soepelere landing te garanderen. Deze optelsom maakt dat dit model toegankelijker is voor lopers van elk niveau. De bewering dat carbonschoenen enkel zijn weggelegd voor het kruim van de lopers, wordt door de vormgevers van deze schoen meteen weerlegd. “Met de Carbon X 2 kan elke loper zich aansluiten bij de elites in hun zoektocht naar persoonlijke records en het doorbreken van barrières”, klinkt het bij HOKA. De Carbon X 2 zal ongetwijfeld de interesse wekken van lopers die willen genieten van een ultrazachte loopervaring en zowel op training als op wedstrijd de vruchten willen plukken van hun vooruitstuwende eigenschappen.

Zijweg naar het kortere werk

hoka-one-one-rocketx-runnerslab-webshopOndertussen is ook de Rocket X de markt al aan het veroveren. Het Franse merk schakelde enkele maanden geleden even over van (ultra)lange afstanden, het handelsmerk van de Carbon X, naar het snellere en kortere werk waar de Rocket X in uitblinkt. De allernieuwste snelle schoen van HOKA kent gelijkenissen met de Carbon Rocket. De responsieve carbonplaat, zijn relatief dunne tussenzool, lichte EVA middenzool en Meta-Rocker systeem zijn allemaal terug te vinden in dit model. Toch pakten ze het niet volledig identiek hetzelfde aan.

Nog nooit maakte HOKA een lichtere schoen dan deze. Dat ging echter niet ten koste van de stabiliteit van de schoen want die blijft voortreffelijk. Dankzij zijn stevige hiel ervaar je ook een uiterst goede ondersteuning. Ondanks zijn veel dunnere zool en het bijkomend gevolg dat je voet lager bij de grond zit, zijn afstanden tot en met een halve marathon zo gepiept met deze snelle racer. Meer een specialist van het pistewerk? Ook hiervoor stelt de schoen zich kandidaat. Nogmaals, is de HOKA Rocket X de must-have wedstrijd- of temposchoen waarmee je al je persoonlijke records platwalst? Het zou zomaar kunnen! Deze carbonschoen verbleekt allesbehalve naast de certitudes binnen deze categorie. Voel je niet alleen snel, maar wees ook effectief snel!

Bij Runners' lab beschikbaar

De Rocket X was al verkrijgbaar in onze webshop en fysieke winkels. Vanaf 22 december kan ook de Carbon X 2 gereserveerd worden via onze pre-sale zodat je als één van de eerste dit model mag ontvangen. Vanaf zodra 2021 op gang getrapt is, zal de Carbon X 2 ook in onze fysieke winkels over de toonbank vliegen. Ontdek ze beide, samen met de volledige ‘Time To Fly’ collectie, nu al in onze webshop.

Tags: hoka, HOKA ONE ONE CARBON X 2, HOKA ONE ONE Rocket X, Hoka One One Carbon X, runners' lab exclusive

Deel dit artikel


the latest news

ADVIES

Testpanel spreekt zich uit | Nike Air Zoom Pegasus blijft zichzelf heruitvinden

Als we al over versie 39 mogen spreken, dan weet je dat de Nike Air Zoom Pegasus zijn strepen heeft verdiend. Aan lovende woorden over dit model geen gebrek. Zijn ze ook van toepassing op de nieuwste versie? Enkele lopers namen de proef op de som.

Tags: Nike Air Zoom Pegasus 39, Nike

ADVIES

Active walking schoenen | De schoenen waarvan je niet wist dat je ze nodig hebt

Active walking. Wij doen het, jij ongetwijfeld ook. Maar doe je het met de juiste schoenen? Dat is maar de vraag. Kom tussen 20 en 30 juni langs in één van onze winkels en geniet van 20% korting op active walking schoenen.

Tags: Active walking

ADVIES

Onder de aandacht | Hoe beïnvloedt sport het mentaal welzijn?

Opgelet: inhoud met sterk deskundig advies. Niet van ons, een schoenmaker blijft bij zijn leest. We schakelden sportpsychologe en ex-topsporter Eline Berings in. Met de steun van New Balance hebben we het over het effect van sport op mentaal welzijn.

Tags: Mental Health, Eline Berings, New Balance, New Balance Running


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË