WEBSHOP OPEN 24/7 | Contacteer onze adviseurs via WhatsApp (+32 479 05 65 99) voor LIVE CHAT van maandag t/m zaterdag tussen 9u30 en 18u00.

 

Voor SCHOENADVIES werken we uitsluitend OP AFSPRAAK. Boek op voorhand jouw persoonlijke afspraak voor 30 minuten één-op-één advies. Lees hier meer.

AfspraakMaak een afspraak
19 FEBRUARY 2021   l   WEBSHOP

Minder impact bij het lopen dankzij horizontale demping

In een land waar het zoeken is naar bossen is het geen verrassing dat lopers vaak opteren voor de typische asfaltwegen om op te lopen. Een goede variatie in loopondergrond is echter geen overbodige luxe om de impact op je gewrichten te beperken.

De deur uitstappen en aan je loopje beginnen, het is en blijft voor velen de moeilijkste stap. De drempel wordt al kleiner wanneer je meteen kan beginnen lopen als je buitenkomt dan wanneer je eerst nog een verplaatsing moet maken. In veel gevallen is een loopje op het asfalt dan de enige optie. Je carrosserie wordt op de proef gesteld als je altijd en alleen maar op asfalt of beton loopt. Daarom is het voldoende variëren in ondergrond van belang. Wij leggen je uit waarom het interessant is om nu en dan eens het asfalt de rug toe te keren en welke rol horizontale demping in dit proces speelt.

Voldoende variatie van loopondergrond loont

Misschien zegt de ‘actie-reactie’ wet je wel iets? Bij elke landing tijdens het lopen oefen je een kracht uit op de ondergrond. Door de voorwaartse beweging die je maakt is deze kracht eerder diagonaal dan verticaal naar beneden. De ondergrond reageert vervolgens door een kracht terug te geven. In het vakjargon wordt dit ook wel de grondreactiekracht genoemd. Hoe groot deze kracht is, hangt vooral af van het type ondergrond en je loopschoenen.

Asfalt of betonnen ondergronden zijn hard en stug, terwijl zachte ondergronden iets meer meegeven en een horizontaal dempend effect creëren. Dit effect voel je niet altijd, maar je schuift als het ware steeds een klein beetje vooruit. Als je op harde materie loopt, krijg je de kracht die je zet dubbel en dik teruggekaatst omdat hier geen sprake is van horizontale demping. De interne belasting op je gewrichten zal bijgevolg vele malen groter zijn. Gelukkig is het kiezen voor een zachte ondergrond makkelijker dan je in eerste instantie misschien zou denken.

‘Alles wat geen asfalt of beton is, categoriseren we onder de noemer: zachte ondergrond.
Je hoeft dus echt niet een Finse piste of bos op te zoeken om winst te boeken.’

Niet iedereen vindt het prettig om op zachtere paden te lopen. Het is iets lastiger, en misschien is het woord vermoeiender hier evenmin misplaatst. Je spieren worden immers net iets harder aan het werk gezet in vergelijking met harde ondergronden. Op de weg zal je dan weer makkelijker tempo kunnen maken en ervaar je meer stabiliteit, maar krijg je helaas ook meer impact te verduren. Dat wil niet zeggen dat het afgeraden is om op asfalt of beton te lopen. Hoe meer variatie, hoe beter. Deze regel geldt eigenlijk voor alles. Niet alleen op vlak van ondergrond, maar ook qua type trainingen, schoenen,...

Hoe past het gepatenteerde CloudTec van On in dit plaatje

Zo kunnen we naadloos overgaan naar het gepaste schoeisel, want ook dit is een belangrijke factor in het opvangen van schokken. Een goed dempingsmechanisme kan de impact op je lichaam aanzienlijk beperken. On is een sportmerk dat hun technologie in hun loopschoenen hierop baseerde. Je moet geen kenner zijn om hun zool te onderscheiden van die van andere merken.

On werkt met een CloudTec-technologie waardoor de buitenzool bestaat uit losse ‘Clouds’. Deze Clouds hebben de ruimte om in meerdere richtingen te bewegen. Ze kunnen inveren en zo de verticale impact opvangen, maar kunnen eveneens horizontaal een meebewegen waardoor ze de diagonale grondreactiekracht beter counteren.

Daarnaast is het dempingsmateriaal achteraan de voet, waar de meeste impact binnenkomt, groter en staat het verder uit elkaar. Ter hoogte van de voorvoet staan deze Clouds veel dichter tegen elkaar en deze zijn eveneens stugger. Dat maakt dat ze zich bij elke afzet opspannen om krachtig af te zetten. Kortom, de combinatie zorgt voor een goede demping zonder een krachtige afzet te verwaarlozen.

Advies op maat

Ondanks de goede demping die onder meer de schoenen van On kunnen bieden, blijft het raadzaam om af en toe van ondergrond te wisselen. Niet alleen om de impact op je lichaam in te dijken, maar ook om de slijtage op je loopschoenen te beperken.

Daarnaast is het ook raadzaam om een grondige individuele analyse te laten uitvoeren om de juiste loopschoen voor jouw loopstijl en voetafwikkeling te vinden. Het vinden van een geschikte loopschoen blijft namelijk heel persoonlijk. Benieuwd naar On loopschoenen? Maak een afspraak in één van onze winkels of bekijk ze in de webshop.

Tags: Loopondergrond, Demping, Cloudtec, On


the latest news

Het belang van een juiste sportbeha deze maand extra in de kijker

De maand november staat bij Runners’ lab volledig in het teken van sportbeha’s! Deze maand schenken we extra aandacht aan dit thema zodat iedereen zich bewuster wordt van het belang van een juiste sportbeha. Ontdek snel meer over deze actiemaand.

Tags: sportbeha specialist, Runners' lab sportbeha, sportbeha

RUNNERS' LAB

Bel Friday | Actieweekend bij Runners’ lab om lokaal kopen te promoten

Runners’ lab is met trots één van de deelnemende winkels aan Bel Friday. Door deel te nemen aan deze actie (29.10-02.11) willen we het belang van lokaal shoppen in de kijker zetten. Koop lokaal en profiteer van onze mooie actie.

ADVIES

Alles wat je moet weten over de DEXA-scan

Uit hoeveel spiermassa bestaat jouw lichaam? Hoe sterk is jouw beendergestel? Heb je een beenlengteverschil? Het zijn maar een paar vragen waarop de DEXA-scanner je een antwoord geeft. Lees hier wat dit apparaat allemaal in zijn mars heeft.

Tags: beenlengteverschil, botdensiteit, lichaamssamenstelling, DXA, DEXA


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË