14 MARCH 2023    

Na de maartse buien komen de aprilse grillen: Met een goede regenjas blijf je comfortabel lopen

Een regenjas is geen overbodige luxe in België. Is een waterafstotende versie voldoende of investeer je best in een waterdichte versie? En hoe komt het dat sommige regenjassen best een stevig prijskaartje hebben? In dit artikel vind je de antwoorden.

België kent gemiddeld 142 regendagen per jaar. Wie dacht dat we na deze regenachtige maand maart dus het meeste wel gehad hebben, stapt best af van zijn (regen)wolk. Gelukkig kan noch Jill Peeters, noch Sabine Hagedoren een weerbericht verkondigen waar je je niet op kan kleden tijdens het sporten.

Het verschil tussen een waterdichte en waterafstotende regenjas om te sporten

Waterdicht-waterafstotend, potato-potatoe? Zo is het niet. Er is wel degelijk een groot verschil tussen waterdichte en waterafstotende jassen. Zo heeft een waterafstotende loopjas enkel het vermogen om water van zich af te laten glijden, hetgeen slechts minimale bescherming biedt tegen regen. Doorgaans zijn ze wel winddicht, wat in sommige gevallen voldoende kan zijn.

Een waterdichte loopjas heeft dat vermogen om regen tegen te houden wél en is bovendien altijd winddicht. In een waterdichte jas worden namelijk twee veelgebruikte technologieën toegepast: een membraan aan de binnenzijde en/of een coating.

Membraan

Een regenjas met een membraan is kwalitatief de beste keuze aangezien ze sterker en duurzamer zijn. Het bekendste membraan is GORE-TEX®. Per vierkante inch bevat het Teflon membraan 9 miljard poriën waarbij elke porie 20.000 maal kleiner is dan een waterdruppel. Zowel regen als wind kan er door de kleine omvang niet door. Wat er wel door kan is vocht/damp. Dit éénrichtingsverkeer zorgt dat de temperatuur binnenin niet hoog oploopt tijdens het sporten en je toch droog blijft. Was de jas achteraf op een lage temperatuur om de poriën vrij te maken van zweetkristallen en het ademend vermogen te vrijwaren.

Coating

Bij een regenjas met coating, wordt de buitenzijde - net zoals een running jacket met membraan - behandeld met DWR FINISH (durable water repellent). Aan de binnenkant wordt geen membraan maar wel een microporeus vernislaagje als extra ademende coating toegepast. De DWR-coating is echter tijdelijk en moet periodiek herhaald worden met een spuitbus of speciaal spoelmiddel.

Is duurder altijd beter in het geval van een regenjas om te sporten?

In het geval van regenjassen houdt comfort verband met het prijskaartje. Zo bepalen de mate van waterdichtheid, het ademend vermogen, de afwerking van de naden, de kwaliteit van de buitenstof, het (licht)gewicht, of de regenjas al dan niet stormproof is… het afrekenbedrag.

De mate van waterdichtheid wordt uitgedrukt in millimeter. Alles onder de 1.500 mm zal tamelijk snel beginnen lekken. Pas vanaf 5.000 mm kan je spreken over een kwalitatief goede waterdichtheid. De GORE WEAR R7 GTX Shakedry Trail Jacket en Scott RC Run WP Jacket hebben bijvoorbeeld een waterdichtheid van 20.000 mm.

Het meest waterdichte dat je kan dragen is een plastic jas of poncho. Goedkoper dan een goede regenjas, maar niet aan te raden om in te lopen. Je botst daar namelijk op het feit dat het ademend vermogen van plastic 0,0 is. Bijgevolg idem een 0,0 voor comfort, maar een 10 voor broeierige zweetpartijen als je begint te sporten. Let er echter op dat je onder je running jacket ook steeds vochtregulerende kleding draagt. Anders gaat het ventilerend vermogen eveneens verloren.

De mate waarin de naden en ritsen zijn afgewerkt, is wederom bepalend. Zijn deze getapet? Dan ben je weer wat zekerder dat er geen nattigheid door kan.

Wie vaak in de natuur sport, heeft misschien baat bij een buitenstof waarop ripstop is toegepast. Deze weeftechniek maakt textiel sterker en scheurbestendiger. Is het materiaal ook nog eens ‘lightweight’, makkelijk op te bergen of zelfs opgewassen tegen een storm? Dan zie je dat terug op het prijskaartje.

Tags: regenjas om te lopen, Running jacket

Deel dit artikel


the latest news

TEAM RUNNERS' LAB

Highs and lows, het lot van elke atleet (deel 2/2)

Eerst keihard lopen, dan keihard met je hoofd tegen de muur lopen. Of de omgekeerde volgorde. It’s all part of the journey. Wij vroegen aan de adviseurs bij Runners’ lab niet ‘of’ zij ooit zulke momenten ervaarden. Wel hoe ze die ervaarden. Lees mee.

Tags: #teamrunnerslab

“Zacht en heel comfortabel”, de nieuwe New Balance Fresh Foam X 880 scoort bij een breed publiek

Geapprecieerd door lopers van alle niveaus. De New Balance Fresh Foam X 880v13 komt tegemoet aan de noden van zowel beginnende als goed geoefende lopers. Lees hier wat deze loopschoen zo geliefd maakt.

Tags: New Balance

WEBSHOP

Wat is de Brooks Catamount 2 waard op het technisch parcours van de Transgrancanaria?

Gran Canaria, bekend om zijn vuurtoren en het huis van Christoffel Colombus, maar eind februari vooral gekend om de Transgrancanaria. Toch onder de traillopers. Ali Hamdi zakte af naar het Canarische eiland om de Brooks Catamount 2 te testen.


Maak een afspraak

DE GROOTSTE LOOPSPECIAALZAAK VAN BELGIË